En reseguide om Ayia Napa i Cypern

Ayia Napa

 
» Hem    » Hotell i Ayia Napa      » Ayia Napa karta     » Om Oss     » Kontakta Oss
Flyg och Boende
   Jämför Flygpriser
   Jämför Hotell

Artiklar
   Adams Beach Hotel
   Alion Beach Hotel
   Aphrodites födelsep...
   Ayia Napa
   Bondens Hus
   Callisto Holiday Vi...
   Cape Gkreco
   Christofinia Hotel
   Corfu Hotel
   Curium
   Diskotek
   Dykning
   Famagusta
   Festivaler
   Klostret i Ayia Napa
   Kolossi slott
   Kykkos kloster
   Kyrkor och kapell
   Larnaca
   Limassol
   Macronissos gravar
   Mat och Dryck
   Mountainbike
   Napa Plaza Hotel
   Nattliv
   Nestor Hotel
   Nicosia
   Nissi Beach Holiday...
   Olympic Lagoon Resort
   Panas Tourist Village
   Paphos
   Protaras
   Shopping
   So Nice Beach Bunga...
   Stränder centrum oc...
   Stränder västerut
   Thalassa Sjöfartsmu...
   Tornaritis-Pierides...
   Transport
   Troodosbergen
   Vattensporter
   Vinprovning
   Waterworld

Vinprovning

Cyprioterna är duktiga på att producera viner och är stolta över sitt inhemska söta rödvin Commandaria.  I det vackra och kulturella landskapet har man chans att prova på viner på de olika små gårdarna och med lite tur får man även följa hur det går till att göra vin. Det finns flera områden som erbjuder vinprovningar. Från Acheleia utgår en känd vinrutt kallad Kilada Diarizourutten och från Kolossi utgår den så kallade Koumandariarutten, för att bara nämna ett par.  Man har producerat vin i över fyra tusen år och för att vara ett så litet område producerar Cypern väldigt mycket vin.  Commandaria anses vara det absolut äldsta vinet i världen som fick en etikett. Myten säger att det var Richard Lejonhjärta och korsriddarna som skapade vinet. Det smakar inte helt olikt en söt sherry och används som dessertvin. Commandaria vann på 1800-talet en fin utmärkelse i att vinna den första registrerade vintävlingen någonsin. Så nog har ön en stolt vinhistoria. Under åttiotalet utvecklades vinproduktionen och man tog in flera nya vindruvesorter, bland annat Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Palomino. Man satsade även på att hjälpa de små producenterna och få fram kvalitativt vin, inte bara stora kvantiteter. Det finns tre kvalitetsnivåer på vinerna på Cypern: bordsvin, lokalt vin och skyddade viner. Systemet är väldigt likt det franska.

Allt innehåll på www.ayianapa.se skyddas av upphovsrätten.